Blog

"ŐRSZEM" FÜLÖNFÜGGŐ TÖRTÉNETE

Íme, az "ŐRSZEM" FÜLÖNFÜGGŐ és TÖRTÉNETE

"ŐRSZEM" FÜLÖNFÜGGŐ TÖRTÉNETE:
Ez az fülbevaló képviseli a bennünk lévő éberséget, a TISZTA ÉRZÉKSZERVEKET, azon belül is a TISZTÁN LÁTÁST, amikor nem vagyunk megtéveszthetőek, pontosan látjuk a dolgok mélységét és ennek következtében időben és jól tudunk dönteni.
Amikor a (BELSŐ) LÁTÁSUNK már nem zavaros, zagyva hanem KRISTÁLYTISZTA, amire bátran támaszkodhatunk, mert MESSZIRŐL MEGLÁTJA A DOLGOK LÉNYEGÉT és nem hagyja Gazdáját megtévesztődni.

Teljes cikk

SÁRKÁNYERŐ nyakék

Íme, a "SÁRKÁNYERŐ" nyakék! 

Ebben benne van az a pozitív erő, ami a bennünk lévő negatív erőkkel is megbirkózik, ha úgy tetszik megvéd az elsárkányosodástól. De ez nem az az erő, ami megsemmisít, pusztít és könyörtelen, ami letarol és kizsákmányol. 

Hanem az az ERŐ, ami TRANSZFORMÁCIÓ ÁLTAL GAZDAGÍT, amiben benne van a TEREMTÉS, A KREATIVITÁS, a SZERETET, a JÓÉRT VALÓ KÜZDÉS, a KÖNYÖRÜLET, az ÁLLHATATOSSÁG és az ÚJRAKEZDÉS LEHETŐSÉGE, a REMÉNY és az ÚJRATEREMTŐDÉS KÉPESSÉGE. 

A MESÉKBEN is vannak - nemcsak negatív, de - jó sárkányok, ők azok, akik a főhősnek adományoznak erejükből, illetve, ha a főhős életére törnek, akkor ők, azok, akik a hőst poraiból gyógyfüvekkel bekenve újraélesztik, újrateremtik. 

LEGYEN EZ AZ ERŐ VELÜNK . Emlékeztessen erre ez a nyakék!


 

 

 

 

Teljes cikk

FÉRFI ÉKSZER - mert néha a férfiakra is gondolok :-)!

FÉRFI ÁSVÁNYNYAKÉK - mert néha a férfiakra is gondolok! 

 

 

 

 

Még kép, a készülő, alapvetően NYERS ERŐT képviselő, MARKÁNS, KARAKTERES FÉRFI ÁSVÁNYNYAKÉKRŐL.

Benne van a HATÁROZOTT, EGYÉRTELMŰ, NYERS ERŐ, amit az központban lévő obszidián és az amorf karneol, meg a lyukacsos szerkezetű lávakő képvisel. 
DE emellett azért fűszerként ott van azért a FINOMSÁG és JÁTÉKOSSÁG is, amit a világosabb (pl festett, sárga hegyikristály) vagy a végén becsempészett csiszolt dalmata jáspis, illetve a csigavonalas jáspis közvetít.

FELHASZNÁLT ÁSVÁNYOK:
központban a fekete obszidián, jáspis, karneol, lávakő, festett hegyikristály,, onix, tigrisszem, hópehely obszidián, moha achát, kép jáspis, , krizokolla, mokait, dalmata jáspis.

 

Aki még nem látta az első fotót: https://www.facebook.com/…/a.48122936533…/1781809731942098/…

 

 

Teljes cikk

FOLYTONOSSÁG NYAKÉK

 

"FOLYTONOSSÁG" NYAKÉK"

 
A szív alakú záródásáról még nem is beszéltem, ami mindennek a nyitja ! Ahol záródik a nyakék, ott nyílik is...

Szóval ez most nagyon tudatos volt és nem csak az esztétikai szempont alapján választottam, hanem mondanivaló szempontjából. De mint tudjátok az én ékszereim nem "csupán" esztétikai jelleggel bírnak. Azaz mindig társítok hozzá valami mélyebb tartalmat, bízva abban, hogy ez elindít Bennetek valamit belül.

Nos, a "FOLYTONOSSÁG" nyakék záródása, nem véletlen szív alakú. Nem azért, mert csak ez volt éppen és nem is csupán, azért mert ezzel design-os. Hanem, mert JELENTÉSE VAN! 
Ebben a nyakékben összekapcsolódik az ÚT PORA az ELEGÁNS, SZOLID CSILLOGÁSSAL. A megtett út, a múlt - és nem csak a személyes, hanem a kollektív - és a jelen elidegeníthetetlenek egymástól. 
Azaz a szépség a mélységgel, a felszín a gyökerekkel, a jelen a múlttal. Feltételezi azt, abból táplálkozik és optimális esetben csillogóssá, széppé és szerethetővé tehető. 
Az emlékek, az emlékezés fontossága, ami nélkülözhetetlen a testi-lelki EGÉSZség fenntartásához. Ha jót kaptunk, akkor bátran támaszkodjunk rá, ha meg nem éppen így volt, akkor alakítsuk kreatív erővé. 


Az emlékek, élmények, tapasztalatok átadományozódnak. Fogadjuk hát, alakítsunk rajta, ha kell, formáljuk és aztán adjuk tovább. A múlt így kötődik össze a jelennel és a jövővel, nemcsak egy emberöltőn belül, hanem azon is túl, átívelve - folytonosság van. És, jó, ha a jelen kibékül a múlttal, jó az emlékezés, mert akkortól lehet igazán látni, hogy miből kell jönni és merre kell tartani. Ezt a KIBÉKÉLÉST, KAPCSOLÓDÁST, FOLYTONOS KAPCSOLATOT, HÁLÁT jeleníti meg a szíves záródás, mely mindennek a nyitja ❤️

Történet és kép még: https://www.facebook.com/papillonekszer/photos/pcb.1743826815740390/1743790339077371/?type=3&theater

 

Teljes cikk

ÉLET ENERGIA KARPEREC

"ÉLET ENERGIA" karperec

"ÉLET ENERGIA" karperec energikus, eleven, élet-igenlő karperec ÉLET-IGENLŐ NŐKNEK!

A TÜRKIZ és a LILA EGYMÁSBA FONÓDÁSA. 
6 sorból álló, csukló vonalát szépen követő karperecről van szó, ami tele van ásványokkal (zazit, türkenit, amazonit, aventurin, türkiz, achát, habkorall, krizokolla) és más csiszolt és csiszolatlan üveggyöngyökkel. 
Egy igazi MUTATÓS, LÁTVÁNYOS, KARAKTERES darab, olyan, ami mellett nem tud elmenni senki szó nélkül.

Teljes cikk

MIRACLE ORANGE a tüzes darabok

A PARÁZSBÓL PATTINTOTT TÜZES, "MIRACLE ORANGE" családba tartozó darabok 

Ő, itt "MIRACLE-ORANGE" családjába tartozó mai csoda, a parázsból pattintott tüzes darab.

Az 1001 ÉJSZAKÁBÓL lépett ki, hogy meséljen és látványával közelebb vigyen az éjszakai, csillagos égbolthoz,

ahol a szenvedély narancsos-pirosas tüze lobog, melynek melegében MINDEN LEHETSÉGES!

Fényében minden láthatóvá válik, ami eddig láthatatlan volt, bár már vágyott arra, hogy megmutathassa Önmagát.

Hogy tetszik Nektek?  

Teljes cikk

Korall - bogyós

Először is, Mindenkinek boldog új évet kívánok :-)!

Jöjjön, egy IZGALMAS, KONTRASZTOS SZÍNVILÁGÚ KORALLOS fülönfüggő, amiben megvan az egymásnak feszülés, amiben ott van mindenkinek a saját véleménye, saját igazsága, szabadsága, de ott van az együttműködés, az összhang  is, ami a HARMONIKUS FORMAVILÁGBAN  teremtődik.

 

 

 

 

 

 

Teljes cikk

HETI PENNA - NŐIESSÉG, NŐIDEÁLOK

HETI PENNA – NŐIDEÁLOK, NŐIESSÉG

Papillon Ékszer – „A nőiesség útja”

 

 

A történelem folyamán többször alakult át, hogy milyen testalkat, bőrszín, arcforma, hajviselet, ruha és viselkedés számított nőiesnek. A mindenkori nők vágytak, illetve vágynak a nőiesség titkos receptjére, amit igazán nem lehet szavakba önteni, maximum elnagyolva lehet körbeírni..., de mit sem tudunk meg a pontos összetevőkről és arányokról. Mert egy nőt sem lehet szavakkal megragadni...

 

Ellenben, ha találkozunk egy nőies nővel, azt megérezzük, mindezt a szavakon túl. Egyszerűen árad a lényéből, belülről és a viselkedéséből, mozdulataiból, testtartásából, tekintetéből, és ekkor még nem is beszéltünk a külsőségekről! Mert a benyomást, amit tesz ránk azt egyszerre külső és belső komponenst is tartalmaz. A külső megjelenésben is vannak, ami genetikai, öröklött dolgok, ami meghatározó - bár némileg azokon is lehet változtatni- és vannak, ami abszolút rajtunk áll, attól függően, hogy mit döntünk el, hogy mit szeretnénk magunkból kihozni. Erre is van számos női extra, női kellékek, amik megtudják koronázni, mint például egy ízléses smink, egy színes ruha, egy jó frizura, egy jól megválasztott parfüm, táska, no és természetesen az ékszereket se hagyjuk ki :-)!!!

 

Véleményem szerint, mint ahogyan azt fentebb is pedzegettem, a NŐIESÉG RECEPTJE, amiben az összetevőket megtalálod az csak elnagyolt útmutatás, mert nincs olyan, hogy bármelyik nő közülünk, ha azokat az összetevőket „beszerzi”, akkor biztosan számíthat arra, hogy akkor már megvan a nagy titok!

Mindenkinek a saját szájízére kell alakítani a receptet, a saját „konyhai felszereléséhez alakítva”, a saját lehetőségeihez, képességeihez mérten. Lesznek majd olyan összetevők a recept alapján, amik majd hiányozni fognak az ő konyhájából és lesznek olyan új összetevők, amik nincsenek is rajta a recepten, mégis belekerülnek az ételkülönlegességbe.

MINDEN AZ ARÁNYOKON ÉS A FŰSZEREZÉSEN MÚLIK!

 

Nincs egy nő sem, aki ugyanolyan, mint egy másik! Ne is akarjunk általános receptbe kapaszkodni, mert akkor átlagos, tökéletességre törekvő, egyen nőkké válunk, akik az erőlködésbe elveszítik egyéni fényüket és bájukat. Merni kell vállalni azokat az összetevőinket is, amik nincsenek a recept listáján, hiszen ezektől leszünk EGYEDIEK, MEGISMÉTELHETETLENEK.

De a legelső, hogy tisztában legyünk tökéletlenségeinkkel és értékeinkkel egyaránt. Mindezeken túl az is fontos, hogy felvállaljuk ezeket.

 

 

 

LÁNYOK! Merjétek értékelni és hangsúlyozni értékeiteket, előnyös oldalaitokat. Miért, a ruhákat nem úgy próbáljuk megvenni, hogy a lehető legelőnyösebb formánkat mutassa? De minimum kényelmes legyen benne. Miért is ne tennénk ezt meg a belső értékeinkkel? Díszítsétek magatokat kedvetek szerint! Legyetek önmagatok, fejezzétek ki magatokat szavakkal, mozdulatokkal, pillantásokkal, illattal, ruhákkal, ékszerekkel. Miért is ne?

 

Szerintem nincs is nőiesebb, mint, amikor valaki ISMERI ÖNMAGÁT és VÁLLALJA gyengeségeit és HANGSÚLYOZZA előnyeit. No és, amikor a lehető LEGJOBB AKARÓJA ÉS BARÁTJA ÖNMAGÁNAK :-)!

 

A Papillon Ékszer is ebben, a nőiség felfedezésének és megélésének – azaz Önmagatok felfedezésében és megélésében - útjában szeretne kísérő, támogató lenni. Mint, ahogyan a szlogen is mondja: Papillon Ékszer – „A nőiség útja”

 

A nőies nő, eleven, élő, nyitott, gondolatokban és tettekben is termékeny, komolyan veszi önmagát és bátran játszik a külsőségekkel kedve szerint, mert tudja, hogy megteheti, mert ő annál több, de a világért se mondana le róla :-)!

 

Lehettek boldogok kicsi mellel vagy nagy mellel, alacsonyan vagy magasan, vörösen vagy barnán, szőkén vagy feketén, szögletes vagy kerek arccal. Mert a tartalmat ti teszitek bele a testetekbe, amit meg ha akartok kedvetek szerint díszíthettek :-)! Többek vagytok, mint a testetek.

 

 

II. RÖVID TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTÉST a nőideálokkal kapcsolatosan!

 

A 16. században a kerek, dús formák hódítottak, azt tartották vonzónak, no és a hófehér  bőrszínt.Gondoljatok csak Venus istennőre!

 

 

A 18-19. században már a törékeny, darázsderekú nő volt az ideél, akinek természetesen „porcelánbőre” van. Szerették a nagy, pompás, óriási, fényűző, réteges ruhákat, különböző „optikai praktikákkal” felszerelve, mint a fűzők, alsó szoknyák, abroncsok. Pl. Erzsébet királyné

 

 

 

A 20. század kezdetén a a hatalmas ruhakölteményeket egyre inkább felváltották az egyszerűbb, kényelmesebb, praktikusabb ruhák (Coco Channel hatása is!).

 

 

A nőideál a vékony, fiús, sportos testalkat, a rövid haj, bubifrizura. Az 1930-as években a ragyogó, gyermeki báj, a tökéletesen naiv nő volt a vonzó, pl Audrey Hepburn.

 

 

 

Az 1950-es években a nőiesebb, szexis, dús mellű, pont jó alkatú nő (se nem túl sovány, se nem túl kövér), izmos, erős és egészséges nő volt az ideál. Az olyan nő, aki jó háziasszony, de leginkább dolgozónő! Pl. Merilyn Monroe

 

 

 

Az 1960-as években még mindig a nőies nő volt a vonzó, de már talán kevésbé nagy, mint inkább kellemes, karcsú idomokkal. Ebben az időben a feltúpírozott haj nagy divat volt. Pl. Brigitte Bardot.

 

 

Az 1970-es években már a sovány, férfias testalkat jött ismét divatba. Nagy képviselője, pl Twiggy.

 

 

 

Az 1980-as években a vastag szemöldök és a vastagon felvitt smink volt a divat, a göndör vagy dauerolt haj mellett. Pl., Madonna

 

 

Az 1990-es évek a hibátlan, művi, szinte tökéletes testalkatú nő számított divatosnak.

 

 

 

Manapság a babaszépség, a nagy szemek, kicsi, kecses orr, a formás szák, az ovális arc az ideális. Inkább a vékony, de formás testalkat az ideális. Fő a fittség és fiatalság! Erre a média is nagyban rájátszik, ami számos önértékelési problémához vezet és a legkülönbözőbb fajtájú diéta business elterjedéséhez. Manapság divat a fiatalság illúziójának fenntartása, bármely életkorban! Ez természetesen kedvez a plasztikai sebészetnek is, stb.

 

 

 

 

ÖSSZEFOGLALVA, láthatjuk, hogy a történelem folyamán mindig változott és folyamatosan változik, hogy mit tartanak nőiesnek. Hol a kövérség és a fehér, porcelánbőr, szeplősség számított vonzónak, hol a hosszú dauerolt haj és a dús kebel, hol a fiús, vékony alkat és a rövid haj, hol a barna bőr szőke hajjal, hol a darázsderék, hol a kisportolt alkat. Aztán kezdődött az egész előröl...

 

Lehet ezt követni? Kell-e egyáltalán? Ne szolgáltasd ki magad a divathóbortoknak, kivéve, ha úrnői kedved úgy diktálja :-)! A divat azoknak jó, akik semmi sajátosat, egyedit nem kockáztatnak belevinni az életbe. Aki egyedi, az divathullámtól független egyedi és emlékezetes lesz és marad. Ezzel persze nem állítom, hogy ne legyetek divatosak, de tegyétek ezt egyéni ízlésetek és örömötök szerint. Nektek ne a divat diktáljon, szolgáljon ki ő titeket! A divat folyamatosan változik, de ezt ne kövessétek csak ha éppen kedvetek van hozzá, A Ti változásaitokat a belső természetetek diktálja és ne a divat!

 

A nőiesség sokkal inkább a belsőből áramlik, mint pusztán az adott társadalom elvárásaiból, nőideáljaiból, külsőségekből.

Van benne valami plusz, valami EREDETI, valami javíthatatlan, rakoncátlan, valami szabad, ami az öntudatosságból ered és nem a megfelelni vágyásból. Van benne valami öntörvényű, valami, ami külső szemlélőnek kiismerhetetlen, amit az adott nő nagyon is jól tud magáról, de legalábbis sejti önmagából. Nincs kényszere, hogy azt feltétlen megossza, de nem szégyenkezik, ha kiderül. Vállalja magát.

 

Törekedj megismerni magadat – szeretni – vállalni!

Aki elégedett önmagával, abból árad a magabiztosság és szépség!

Egyszóval:

 

LEGYÉL SZÉP ÉS VONZÓ, LEGYÉL ÖNMAGAD! A DIVATOT MEG HAGYD MEG MÁSNAK!-)!

 

 

https://www.google.hu/search?q=venus+istenn%C5%91&rlz=1C1KMZB_enHU578HU578&tbm=isch&imgil=qZkgaRjCmhMKIM%253A%253BGE_USlbgElGJtM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.naptemplom.eoldal.hu%25252Fcikkek%25252Faktualis--szellemi-teendoink%25252F2011-februar--csillaguzenetek.html&source=iu&pf=m&fir=qZkgaRjCmhMKIM%253A%252CGE_USlbgElGJtM%252C_&usg=__HpcbjZD0_Y6auOowmK7Mjv2ZaeE%3D&biw=1280&bih=670&ved=0ahUKEwjShfKL1oXQAhUEiCwKHbz8BZYQyjcINA&ei=aI0XWNKxMYSQsgG8-ZewCQ#imgrc=cOqwMCucH8r1jM%3A

Teljes cikk

Heti Penna - Szaglás - illat - ékszer

 

                                   

 

HETI PENNA – SZAGLÁS – ILLAT – ÉKSZER

Szeretném a mai Heti Pennában újra körbefuttatni, azt, amit pont 1 év és 6 nappal ezelőtt írtam. Ami most is nagyon aktuális csak már nem csak a tervezgetés szintjén vagyok, hanem a MEGVALÓSÍTÁSBAN, illetve bizonyos szempontból nyakig a KÍSÉRLETEZÉSEKBEN :-). Hiszen 1 évvel ezelőtti írásom óta már megszületett az PAPILLON ILLATMŰHELY is, amiben már több natúrkozmetikum is kikeveredett, mint ahogyan azt a képek is tanúsítják :-)! Sőt, az akkori titkos tervem tovább bővült, jelenleg meg a PAPILLON ÉKSZER SAJÁT PARFÜMJE készülődik nagyban.

 

Akkor lássuk az 1 ÉVVEL EZELŐTTI írást:
A mai Heti Pennába az illatokhoz fűződő kapcsolatomról, a szaglásról néhány érdekességet, továbbá egy TITKOS TERVEMET is megosztok Veletek, aminek megvalósításába a hétvégén fogok belekezdeni.

 

A múltkori Heti Pennában írtam magamról, hogy kiskoromban minden napnak volt színe és formája, sőt néha illata is. Ugyanez vonatkozott az ismerőseimre, színek, és illatok társultak hozzájuk.

A szagokat, illatokat mindig is nagyon intenzíven éltem meg, idővel némileg tompult ez, de alapvetően még mindig jó a szaglásom és még a mai napig is imádom a papírok illatát, szeretem „sutyiba” végig pörgetni az orrom előtt a könyvek lapjait – főleg az újakat :-) –, bár tudom, hogy ez nem illik, de lehet ennek ellenállni? Amúgy is, ezzel nem egyedül vagyok így, nem de? Veled is volt már, hogy megszagoltál a könyvesboltba egy könyvet, netán, még olyan is volt, hogy Te buktattál le másvalakit, aki ezt csinálta :-) Valld be, ha nem is könyvesboltban, de otthon Veled is előfordult már néha vagy gyakran?! Na jó, ha nem is jellemző ez Rád, akkor is egy nyelvet beszélünk, ha azt mondom, hogy friss kenyér illat, kávé illat, karácsonyi illat, hogy mézeskalács illat, csillagszóró illat, tornatermi öltöző szaga, nagymamád ruhásszekrénye, babaillat, szalonnasütés illat, szerelem illat, stb. Ugye ott van már az orrodban? Volt egy kakukktojás, ugye „érezted” :-)? 
Nem véletlen....

 

Hiszen szaglás a legősibb érzékek egyike, alapvető élettani működés. A legtöbb egysejtű képes már kémiai anyagok koncentrációja mentén tájékozódni. A szaglószervet zsírban vagy vízben oldódó molekulák hozzák ingerületbe. 
7 alapszagot különböztetett meg Amoore: 
1., éterszerű
2., kámforos
3., pézsma
4., rózsaolaj
5., mentolos

6., szúrós (hangyasav)

7., dögszag 

 

1000 különböző típusú receptor azonosítható, de mi 10 000 szagféleséget tudunk megkülönböztetni, de a szagélmény csak töredékét vagyunk képesek szavakba önteni.

A SZAGOK SZEREPE: Az állatok nagyban az orrukra hagyatkoznak, a zsákmányállat megtalálásában, a szexuális partner megtalálásában, a megfelelő tápanyag kiválasztásában, útódgondozás. Ahogyan az emberek is. A romlott étel felismerésében is alapvető a szaglás.

A NŐK szaglásérzékenysége NAGYOBB, mint a férfiaké. Az illatszerek egy részét (pézsma illat) nem is vagy alig érzékelik a férfiak. Jó hír, mi? No, nem baj azért csak illatozzuk, kencézzük magunkat :-)! A nők 85%-a érzi, míg a férfiak csak 25%-a érzi a pézsma illatot. 
Az emberek 1,2%-a anozmiában szenved, azaz nem érez illatokat. Hát azért nagyon örülök, hogy nem tartozom abba az 
1,2%-ba. Köszönet érte :-)!

Tudtátok, hogy a legrosszabb szagot az apokrin mirigyek okozzák (hónalj környéke), ebből a férfiaknak több van.

 

Nyilván Ti is tapasztaltátok nem egyszer, hogy az illatok különböző EMLÉKEKET idéz föl. Segítenek az emlékek felidézésében, erős kapcsolat fűzi az ÉRZELMEKHEZ. Ebben a kapcsolatban nagy szerepe van a limbikus rendszernek. A szaglásnak szerepe van az érzelmekben, emlékezetben. Ha egy szaghoz negatív esemény kötődik/kondicionálódik, akár egyszer is, akkor azt a szagot a továbbiakban negatívnak fogjuk érezni, kellemetlen lesz.

 

Erősen kapcsolódnak az ÍZEK és a szagok, a két kémiai érzékszerv szorosan összefügg. Azonos neve lehet az íznek és az illatnak (sós/édes íz vagy illat.) Az ételek ízét erősen befolyásolja a szag, illat.

Két KÍSÉRLETET is szeretnék nagy vonalakban megemlíteni – fejből - , az egyik BABÁS-MAMÁS, a másik PÁRKAPCSOLATOS.
1., Képzeljétek el, hogy a babák képesek az különböző anyatejjel átitatott párnák közül az saját anyukájukét kiválasztani. Az egyik oldalukra egy ismeretlen anya anyatejes párnáját tették, a másikra a saját mamájuk tejével átitatott párnáját. Arra az oldalra fordították a fejüket, ahol a saját anyjuk anyatejes párnája volt. Azért ez jól kivan találva, nem?
2., Volt egy olyan kísérlet, melyben becsukott szemmel el kellett dönteni több szennyes ruha (fehérnemű) közül, hogy melyik a párodé. Sikeres volt, a legtöbben felismerték az eredmények alapján :-).

 

Nos, ZÁRÁSKÉNT szeretném elmondani a TITKOS TERVEMET, azaz hogyan jönnek az ékszerekhez az illatok????
Már pedzegettem korábban előtettek is....
Vannak ékszereim, amik erőteljes illatokat mozgósítanak bennem és arra gondoltam már jó ideje, hogy ELKÉSZÍTEM a PAPILLON ÉKSZEREKHEZ a SAJÁT ILLATUKAT! Eddig csak vágytam rá, de most hétvégén elkezdem megtanulni a kencekészítés rejtelmeit, nyilván ez hosszabb idő..., de most hétvégén elindulok ennek az útján :-)!!! Jól fog jönni ehhez a gyógynövény ismereti alapjaim, mert régebben azt is tanultam..., akkor még nem tudtam, hogy mibe fogom ezt beilleszteni.., DE most már tudom :-)!!! MEGVAN :-)!

Már nagyon vártam erre! Azt, hogy ez a közeli jövőben és hosszútávon hogyan realizálódik, arról még hallani fogtok :-).
TI MIT SZÓLTOK???

 

Illatos” KÖNYVAJÁNLÓ:
1, Patrick Süskind: A parfüm: Egy gyilkos története (2006)
2., Piet Vroon, Anton van Amerogen, Hans de Vries: A rejtett csábító (A szaglás pszichológiája) Korona Kiadó (2005)

Forrás:
Oláh Attila és Bugán Antal: Fejezetek a pszichológia alapismereteiből; ELTE Eötvös Kiadó, Budapest (2001) (510-511.old.)
Dr. Varga. Katalin, Dr. Dúll Andrea és Gősiné Greguss Anna: Általános Pszichológiai Gyakorlatok I., Percepció és Képzelet Tanulás és Emlékezés (1992); (44.old-46.old és 49-50.old.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   

 

Teljes cikk

HETI PENNA – „A BENNÜNK ÉLŐ ISTENNŐK”

 

HETI PENNA – „A  BENNÜNK ÉLŐ ISTENNŐK”

                                                               

 


Ebben az írásban egyszerre szólok ANYÁKHOZ, FELESÉGEKHEZ, SZERETŐKHÖZ és DOLGOZÓ NŐKHÖZ – természetesen a sort még folytathatnám. 

Úgy gondolom, hogy MINDEN NŐBEN megvannak ezek a szerepek, illetve az ezekhez tartozó viselkedésmódok, de nem mindegyik van használatban. Valamelyik háttérben marad, valamelyik előtérbe helyezkedik, bizonyos időközönként, dinamikusan váltakozik – jó esetben. Ez így van rendjén. Baj csak akkor van, ha merevek, rigidek leszünk és tartósan csak egy szerepben „teljesítünk”, elvéve a szót a többi részünktől. Fontos, hogy a különböző részeink tudjanak egymásról, mi több, tiszteljék egymást és átadják egymásnak a helyüket, hogy aktívan kommunikáljanak egymással. Minél rugalmasabbak vagyunk, annál élőbbek, elevenebbek ezek a szerepek, annál kifinomultabbak az adott szerephez tartozó viselkedésmintáink, hiszen edzésben vannak. 
Például az anyai-gondoskodó részed működtetéséhez, nem csak a gyermeked által jutsz – persze, ott evidens, magától értetődő, zsigeri és legtermészetesebb –, hanem ha nincsen/nincsenek gyermekeid, de például óvónő vagy vagy ápolónő, vagy egyszerűen egy olyan ember, aki szokott gondoskodni kapcsolatairól, táplálja azokat. 

Vannak életszakaszok, amikor érthetően háttérbe kerül átmenetileg egy - egy részünk, mondjuk, amikor gyermeket szülünk, akkor hetekig, hónapokig, sőt akár évekig háttérbe szorulhat minden más. A feleség szerep, a szerető és a dolgozó nő szerepe. Mindegyik szerep más- más minőséget takar és önmagában egyik sem fontosabb a másiknál
Nem kis munka, energia, önismeret és energia ezeket a szerepeinket egyensúlyban tartani. Fontos „etetni”,illetve használni ezeket a részeinket, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, azaz hogy elkötelezettek, gondoskodóak és nem utolsósorban vonzóak, céltudatosak is. Az ékszereimmel ezt a folyamatot szeretném támogatni, erősíteni a nőkben, azaz a NŐ KITELJESEDÉSÉT, a NŐISÉG MEGÉLÉSÉT – lásd még később. 

NOS JÖJJENEK AZ ISTENNŐK!!!

HERA – A HÁZASSÁG ISTENNŐJE
Héra, a görög istennő (a rómaiaknál Juno), a házasság istennője. Az ELKÖTELEZETT NŐT, a feleség, aki a tűzhely melegét jelképezi. A görög, „hős” szóból, a „hero”-ból eredeztetik elnevezését. A költők, szépséges, nagy szemei miatt, „tehénszeműnek” is hívják. A tehén, a Tejút, a liliom virága, a páva farktollán lévő szivárványos „szem” - Héra éberségére utal. 
Héra KÉTARCÚ istenség, mely szerint egyszerre a házasság védnöke, és egyszerre bosszúvágyó, zsarnok, gyűlölködő nő. A Héra archetípusú nőkre jellemző ez a fajta kettősség, azaz elköteleződve és intenzíven tudnak belefeledkezni egy párkapcsolatba, de legalább annyira intenzíven átélik a fájdalmat, a gyötrő féltékenységet és bosszúvágyat. A leghőbb vágya, hogy megházasodjon és feleség lehessen. A férjét teszi élete centrumába. Vágyik a beteljesülésre, amit a férje oldalán tud elképzelni, fontos neki a „szentségi” kapcsolat, a spirituális, szellemi szintű egység.

DÉMÉTÉR – A TERMÉKENYSÉG ISTENNŐJE, AZ ANYA ŐSTÍPUSA 
Démétért a gabonaföldek istennőjének tartották, akit a legtöbbször kalásszal a kezében ábrázolnak (a rómaiaknál Ceresnek hívták). A haja kávébarna, utalva a gabonára, a termékenységre. Ő a táplálékadó anya. Az istennők közül ő a „LEGBŐKEZŰBB”, táplálja teste és lelket egyaránt.
Az erős Déméter archetípusú nők legmeghatározóbb és legfontosabb kapcsolatuk a gyermekük. Az anyai ösztön ösztönzi, hogy szeretnek gondoskodni másokról, szeretnek segíteni. Igen nagyvonalúak. Pályaválasztásukban gyakran segítőszakmát választanak maguknak. ÁLLHATATOSAK, KITARTÓAK, CSÖKÖNYÖSEK, elszántan képviselik a végsőkig gyermekeik/ gondozottjaik, stb. érdekeit.

PALLASZ ATHÉNÉ – A BÖLCSESSÉG, A TUDOMÁNY, A MESTERSÉGEK ISTENNŐJE
A görög mitológiában Athéné (rómaiaknál, Minerva) a női munka. Az igazságosság, az igazságos háború, a művészetek, a kézművesség, a stratégia istennője. Az örök tisztaságot, a hajadon létet testesíti meg. Ábrázolásában helyet kap egyik kezében a harci lándzsa (háború idején), a másikban meg (béke időre utalva) egy orsót vagy tálkát tart, ami az asszonyi mesterségekre utal. Gyakran ábrázolták bagollyal, mely az éleslátást, a bölcsességet szimbolizálja. Ő az egyetlen istennő, akit teljes harci szerelésben ábrázolnak, pajzsán kígyó is látható. Feminím, nőies, szép istennőt fedett el a harci viselet. 
Az erős Athéné archetípusú nők rendkívül sokoldalúak, jó szervezők, tervezők, céltudatosak, gyakorlatiasak, megfontoltak, általában az eszükre hallgatnak és nem a szívükre, Nekik nem központi kérdés a romantika, a szexualitás. Az ilyen típusú nők jól érvényesülnek akár a tudományokban, akár az üzleti életben, vagy akár a politikában. Nagy stratégák. Az aranyközéputat, a mértékletesség jellemző rájuk. A párkapcsolatban jó érzéke van, hogy kiválassza a sikeres, a győző alkatú férfit. 
Fontos, hogy az ESZTÉTIKUM és a PRAKTIKUM ehhez az istennőhöz kötődik. 

APHRODITÉ – A SZÉPSÉG, A SZERELEM ISTENNŐJE, KREATÍV NŐ és SZERETŐ
Az alkimista istennő, mely birtokolja az átváltozás és az átváltoztatáshoz szükséges mágikus hatalmat, a legösszetettebb. A szerelem átalakító erejét, az alkotásra késztető SZENVEDÉLYT Aphrodité testesíti meg (rómaiaknál Venus).
A legszebb istennő, akinek bársonyos szőke haja volt, dús keble, bársonybőre. Meztelenül vagy félig meztelenül ábrázolták.
Az erős Aphrodité archetípusú nőnél a szenvedély fontosabb, mint az elköteleződés, SZABAD lelkületű, SZUBJEKTÍV értékítéletű. A teljesítmény nem érdekli, beteljesült kapcsolatokat köt. 
Színesen és aktívan megéli a szexualitását, amiben van SPIRITUÁLIS és INTELLEKTUÁLIS késztetés is. Nem csak a szerelemre és szexualitásra korlátozódik, hanem a mély barátság is fontos neki, a lelki kapcsolat, a megértés, az empátia, az elfogadás.
Az ilyen típusú nő a megismerés és a megismertetés vágyát is gerjeszti. INSPIRÁLÓ NŐ. ELLENÁLLHATATLAN – testi, lelki, szellemi szinten is. Szereti a rivaldafényt. Azonban szívesen átadja ezt annak, ami éppen érdekli. Átmenetileg képes teljesen átadni magát és beleveszni, abba, ami érdekli. Megtévesztően csábító. Vagy az őt elbűvölő embernek adja át figyelmét, lényét, vagy az anyagnak, amivel dolgozik. Ez a típusú munkamód benne van az alkotómunkában, a kreativitásban (:-) ) aki ilyen típusú nővel beszél, kommunikál az szintén rivaldafénybe kerül és elmélyednek egymás társaságában. A szenvedély mindenkit magával söpör. Inspiráló beszélgetések várnak arra, aki kapcsolatba kerül velük. ÁLMODOZÓ és MEGVALÓSÍTÓ. PÜGMALION HATÁSSAL bírnak, a kezükben, arannyá változnak a dolgok. Jót hoznak ki másokból (is). A zömében ilyen archetípusú nőknek fontos, hogy a olyan pályát válasszanak, ami érzelmileg is leköti őket. A rutinmunka nem köti le, valami teremtő, kreatív, alkotó munkát szeret leginkább csinálni. Gyakorta emelkednek ki ebből az archetípusból a művészek, festők, írók, költők, muzsikusok, pszichológusok - terapeuták, tanárok, szerkesztők. 

AZ ÉKSZEREIMMEL, tulajdonképpen arra is törekszem, hogy rajtuk keresztül, színeikkel, formáikkal, textúrájukkal MEGSZÓLÍTSANAK BENNETEK, különböző részeiteket, ha úgy tetszik, a bennetek élő/szunnyadó istennőket. Az ékszerek által megelevenedjenek a háttérben lévő, porosodó részek. Mondhatnám úgy is, hogy a PAPILLON ÉKSZEREK kívülről SEGÍTIK meg a belső folyamatokat, mindezt SZAVAK NÉLKÜL, SPONTÁN és ÖSZTÖNÖSEN. 
Az ékszereim egyszerre támogatja, erősíti kívülről a nőt, másrészt, belülről, mélyről közöl valamit, a mindenkori női lélek vágyairól, álmairól.

ÉRDEKESSÉGKÉNT, elmesélem, hogy nem bírtam ellenállni a kísértésnek, mely szerint egy-egy ékszeremet párosítottam az adott istennő archetípusával, jellegzetességeivel..., nem mintha ennek szabadságát, az ösztönös rátalálásának örömét el akarnám venni :-)! Így vissza is fogom magam e tekintetben – legalábbis egy darabig biztos :-). Maradjon ez a zsigerek szintjén! 

Bennetek melyik rész dominál? Van olyan rész, amelyik méltánytalanul háttérbe kerül? Vagy esetleg naponta kommunikálnak Bennetek ezek a részek egymással? 

KÖNYVAJÁNLÓ -Akit bővebben érdekel a téma:
Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő Istennők; Self Helf sorozat, 1997

Képek: 

Az ékszerek a Papillon Ékszertől a többi meg a teljesség igénye nélkül: 
https://www.google.hu/search?q=pallasz+athéné&rlz=1C1KMZB_enHU578HU578&espv=2&biw=1280&bih=670&tbm=isch&imgil=WICVmygE_VMZTM%253A%253BYVRVAeJBAHvXbM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fhu.wikipedia.org%25252Fwiki%25252FPallasz_Ath%25252525C3%25252525A9n%25252525C3%25252525A9&source=iu&pf=m&fir=WICVmygE_VMZTM%253A%252CYVRVAeJBAHvXbM%252C_&usg=__WJPGwmhTOcfIUHILNvYvfnbpXYU%3D&dpr=1&ved=0ahUKEwiZwM2tw77PAhXLVSwKHTRNDYoQyjcIQg&ei=TUDyV9nlMcursQG0mrXQCA#tbm=isch&q=pallasz+athéné+szobra&imgrc=WICVmygE_VMZTM%3A

Teljes cikk

https://www.mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2017-04-06-i-adas/