Heti Penna - Szaglás - illat - ékszer

 

                                   

 

HETI PENNA – SZAGLÁS – ILLAT – ÉKSZER

Szeretném a mai Heti Pennában újra körbefuttatni, azt, amit pont 1 év és 6 nappal ezelőtt írtam. Ami most is nagyon aktuális csak már nem csak a tervezgetés szintjén vagyok, hanem a MEGVALÓSÍTÁSBAN, illetve bizonyos szempontból nyakig a KÍSÉRLETEZÉSEKBEN :-). Hiszen 1 évvel ezelőtti írásom óta már megszületett az PAPILLON ILLATMŰHELY is, amiben már több natúrkozmetikum is kikeveredett, mint ahogyan azt a képek is tanúsítják :-)! Sőt, az akkori titkos tervem tovább bővült, jelenleg meg a PAPILLON ÉKSZER SAJÁT PARFÜMJE készülődik nagyban.

 

Akkor lássuk az 1 ÉVVEL EZELŐTTI írást:
A mai Heti Pennába az illatokhoz fűződő kapcsolatomról, a szaglásról néhány érdekességet, továbbá egy TITKOS TERVEMET is megosztok Veletek, aminek megvalósításába a hétvégén fogok belekezdeni.

 

A múltkori Heti Pennában írtam magamról, hogy kiskoromban minden napnak volt színe és formája, sőt néha illata is. Ugyanez vonatkozott az ismerőseimre, színek, és illatok társultak hozzájuk.

A szagokat, illatokat mindig is nagyon intenzíven éltem meg, idővel némileg tompult ez, de alapvetően még mindig jó a szaglásom és még a mai napig is imádom a papírok illatát, szeretem „sutyiba” végig pörgetni az orrom előtt a könyvek lapjait – főleg az újakat :-) –, bár tudom, hogy ez nem illik, de lehet ennek ellenállni? Amúgy is, ezzel nem egyedül vagyok így, nem de? Veled is volt már, hogy megszagoltál a könyvesboltba egy könyvet, netán, még olyan is volt, hogy Te buktattál le másvalakit, aki ezt csinálta :-) Valld be, ha nem is könyvesboltban, de otthon Veled is előfordult már néha vagy gyakran?! Na jó, ha nem is jellemző ez Rád, akkor is egy nyelvet beszélünk, ha azt mondom, hogy friss kenyér illat, kávé illat, karácsonyi illat, hogy mézeskalács illat, csillagszóró illat, tornatermi öltöző szaga, nagymamád ruhásszekrénye, babaillat, szalonnasütés illat, szerelem illat, stb. Ugye ott van már az orrodban? Volt egy kakukktojás, ugye „érezted” :-)? 
Nem véletlen....

 

Hiszen szaglás a legősibb érzékek egyike, alapvető élettani működés. A legtöbb egysejtű képes már kémiai anyagok koncentrációja mentén tájékozódni. A szaglószervet zsírban vagy vízben oldódó molekulák hozzák ingerületbe. 
7 alapszagot különböztetett meg Amoore: 
1., éterszerű
2., kámforos
3., pézsma
4., rózsaolaj
5., mentolos

6., szúrós (hangyasav)

7., dögszag 

 

1000 különböző típusú receptor azonosítható, de mi 10 000 szagféleséget tudunk megkülönböztetni, de a szagélmény csak töredékét vagyunk képesek szavakba önteni.

A SZAGOK SZEREPE: Az állatok nagyban az orrukra hagyatkoznak, a zsákmányállat megtalálásában, a szexuális partner megtalálásában, a megfelelő tápanyag kiválasztásában, útódgondozás. Ahogyan az emberek is. A romlott étel felismerésében is alapvető a szaglás.

A NŐK szaglásérzékenysége NAGYOBB, mint a férfiaké. Az illatszerek egy részét (pézsma illat) nem is vagy alig érzékelik a férfiak. Jó hír, mi? No, nem baj azért csak illatozzuk, kencézzük magunkat :-)! A nők 85%-a érzi, míg a férfiak csak 25%-a érzi a pézsma illatot. 
Az emberek 1,2%-a anozmiában szenved, azaz nem érez illatokat. Hát azért nagyon örülök, hogy nem tartozom abba az 
1,2%-ba. Köszönet érte :-)!

Tudtátok, hogy a legrosszabb szagot az apokrin mirigyek okozzák (hónalj környéke), ebből a férfiaknak több van.

 

Nyilván Ti is tapasztaltátok nem egyszer, hogy az illatok különböző EMLÉKEKET idéz föl. Segítenek az emlékek felidézésében, erős kapcsolat fűzi az ÉRZELMEKHEZ. Ebben a kapcsolatban nagy szerepe van a limbikus rendszernek. A szaglásnak szerepe van az érzelmekben, emlékezetben. Ha egy szaghoz negatív esemény kötődik/kondicionálódik, akár egyszer is, akkor azt a szagot a továbbiakban negatívnak fogjuk érezni, kellemetlen lesz.

 

Erősen kapcsolódnak az ÍZEK és a szagok, a két kémiai érzékszerv szorosan összefügg. Azonos neve lehet az íznek és az illatnak (sós/édes íz vagy illat.) Az ételek ízét erősen befolyásolja a szag, illat.

Két KÍSÉRLETET is szeretnék nagy vonalakban megemlíteni – fejből - , az egyik BABÁS-MAMÁS, a másik PÁRKAPCSOLATOS.
1., Képzeljétek el, hogy a babák képesek az különböző anyatejjel átitatott párnák közül az saját anyukájukét kiválasztani. Az egyik oldalukra egy ismeretlen anya anyatejes párnáját tették, a másikra a saját mamájuk tejével átitatott párnáját. Arra az oldalra fordították a fejüket, ahol a saját anyjuk anyatejes párnája volt. Azért ez jól kivan találva, nem?
2., Volt egy olyan kísérlet, melyben becsukott szemmel el kellett dönteni több szennyes ruha (fehérnemű) közül, hogy melyik a párodé. Sikeres volt, a legtöbben felismerték az eredmények alapján :-).

 

Nos, ZÁRÁSKÉNT szeretném elmondani a TITKOS TERVEMET, azaz hogyan jönnek az ékszerekhez az illatok????
Már pedzegettem korábban előtettek is....
Vannak ékszereim, amik erőteljes illatokat mozgósítanak bennem és arra gondoltam már jó ideje, hogy ELKÉSZÍTEM a PAPILLON ÉKSZEREKHEZ a SAJÁT ILLATUKAT! Eddig csak vágytam rá, de most hétvégén elkezdem megtanulni a kencekészítés rejtelmeit, nyilván ez hosszabb idő..., de most hétvégén elindulok ennek az útján :-)!!! Jól fog jönni ehhez a gyógynövény ismereti alapjaim, mert régebben azt is tanultam..., akkor még nem tudtam, hogy mibe fogom ezt beilleszteni.., DE most már tudom :-)!!! MEGVAN :-)!

Már nagyon vártam erre! Azt, hogy ez a közeli jövőben és hosszútávon hogyan realizálódik, arról még hallani fogtok :-).
TI MIT SZÓLTOK???

 

Illatos” KÖNYVAJÁNLÓ:
1, Patrick Süskind: A parfüm: Egy gyilkos története (2006)
2., Piet Vroon, Anton van Amerogen, Hans de Vries: A rejtett csábító (A szaglás pszichológiája) Korona Kiadó (2005)

Forrás:
Oláh Attila és Bugán Antal: Fejezetek a pszichológia alapismereteiből; ELTE Eötvös Kiadó, Budapest (2001) (510-511.old.)
Dr. Varga. Katalin, Dr. Dúll Andrea és Gősiné Greguss Anna: Általános Pszichológiai Gyakorlatok I., Percepció és Képzelet Tanulás és Emlékezés (1992); (44.old-46.old és 49-50.old.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   

 

https://www.mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2017-04-06-i-adas/